Menstruatieklachten en premenstrueel syndroom ( PMS )
Menstruatieklachten zijn gerelateerd aan de cyclus en treden het meest op vóór en tijdens de menstruatie. De klachten bestaan voornamelijk uit krampende of stekende pijn in de onderbuik en rug, soms zelfs uitstralend naar de liezen, hevig bloedverlies en gevoelige borsten. Daarnaast kan er sprake zijn van versterkte emoties. Menstruatieklachten kunnen ongemak veroorzaken, maar in ernstige mate hebben ze een forse impact op het functioneren.
Welke therapie bij menstruatieklachten
De therapieën die wij adviseren bij menstruatieklachten zijn:
Wat zijn menstruatieklachten
Menstruatieklachten zijn klachten die ontstaan door sterke wisselingen in de hormoonhuishouding of door afwijkingen aan de baarmoeder. Hormonen reguleren alle processen in het lichaam, zowel op fysiek als mentaal vlak.
Hormonen kunnen uit balans raken door stress, uitputting, emotionele overbelasting, roken, hormoontherapieën, verkeerde voedingsgewoonten en milieuvervuiling.
Fysieke afwijkingen aan de baarmoeder en eierstokken kunnen ontstaan door onder andere vleesbomen, cysten of anatomische afwijkingen.
Bij premenstrueel syndroom kunnen vanaf twee weken voorafgaande aan de menstruatie klachten optreden zoals een opgezwollen gevoel en pijn in de borsten. Als de menstruatie nadert nemen deze klachten toe, soms ook gepaard gaand met hoofdpijn of migraine, totdat de menstruatie doorbreekt.
De krampende pijn tijdens de menstruatie ontstaat door het samentrekken van de baarmoeder om het baarmoederslijmvlies af te stoten. Als dit moeizaam verloopt, zullen de krampen heviger zijn. Vaak is het bloed dan ook donkerder, stroperiger en bevat het stolsels.
Vleesbomen kunnen heftige bloedingen en pijn tijdens de menstruatie veroorzaken. Daarnaast kunnen ontstekingen aan de geslachtsorganen ook klachten geven.
Een geheel andere menstruatie gerelateerde klacht is endometriose. Bij endometriose bevindt zich baarmoederslijmvlies op afwijkende plaatsen in het lichaam, buiten de baarmoeder. Dit kan op de betreffende locaties zeer ernstige pijnklachten geven en is moeilijk te behandelen. Zodra de menstruatie volledig gestopt is, geeft endometriose geen klachten meer.
Wat kan een behandeling tegen menstruatieklachten voor jou betekenen
Het belangrijkste voor het goed functioneren van jouw lichaam is het reduceren van stress en zorgen dat de betrokken organen optimaal kunnen functioneren.
Met craniosacraal- en shiatsutherapie wordt onder andere de buik behandeld om eventuele spanningen rondom de organen op te heffen. Een orgaan dat onder spanning staat kan belemmerd worden in zijn functioneren en klachten geven. Daarnaast is het van belang om het lichaam in zijn geheel tot ontspanning te brengen zodat stress kan afnemen.
Met acupunctuur worden punten aangeprikt om disbalansen en stagnaties in het lichaam op te heffen. De puntcombinatie en behandelstrategie worden bepaald aan de hand van de klachten en de oorzaak. Daarnaast is het mogelijk om voor elk van de vier fasen binnen de cyclus een specifiek hierop gerichte behandeling uit te voeren.
Wanneer raadpleeg je de huisarts met menstruatieklachten
Als menstruatieklachten jou belemmeren in het functioneren door heftige pijn, hevig bloedverlies of (overvloedige) afscheiding is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. Bezoek altijd jouw huisarts als:
- het klachtenpatroon verandert (bijvoorbeeld toenemende pijn, meer bloedverlies)
- de frequentie van uw cyclus verandert
- je tussen de menstruaties door bloed verliest
- de afscheiding troebel is
- de menstruatie langer duurt dan 7 dagen
- er sprake is van misselijkheid en braken
- je als gevolg van de klachten neiging hebt tot flauwvallen (door pijn of bloedverlies)
- de menstruatie zonder verklaring uitblijft
- je bloed verliest na de menopauze
- jij je zorgen maakt over de menstruatie
Wat kun je zelf doen tegen menstruatieklachten
Zoals al eerder beschreven ontstaan veel klachten als gevolg van stress, overbelasting en bij menstruatieklachten kan koude een belangrijke rol spelen. Daarom wordt vaak warmteapplicatie toegepast.
- warmteapplicatie geeft meestal verlichting en ontspanning bij krampen
- vermijdt stress zoveel mogelijk
- neem voldoende rust
- vermijdt koude dranken en voedingswaren
- zorg voor een warme (goed bedekte) onderrug en -buik
- houdt uw voeten warm (sokken, pantoffels)
- gebruik pijnstillers als het nodig is
Maak een afspraak voor het behandelen van menstruatieklachten in Capelle aan den IJssel
Welke vorm van therapie voor jou het beste is overleggen wij van te voren met je. Wil je een afspraak maken of meer informatie over het behandelen van menstruatieklachten, neem gerust contact met ons op. Onze therapeuten helpen je graag verder.
Therapeutisch Centrum Klerk
Kanaalweg 33
2903 LR Capelle aan den IJssel
010-442 35 05
info@tcklerk.nl
Blijf niet langer met klachten doorlopen
Maak een afspraak voor het behandelen van jouw menstruatie klachten.
Onze therapeuten
Begrip voor jouw lichaam.
Marco en Saskia Klerk zijn de therapeuten van Therapeutisch Centrum Klerk
in Capelle aan den IJssel. Beiden hebben hun eigen specialisme en werken
nauw met elkaar samen.
In hun visie zien zij het lichaam als één functioneel geheel dat ook als zodanig
behandeld kan worden. Klachten komen meestal op een andere plaats
tot uiting dan waar de oorzaak gelegen is. Met begrip voor jouw lichaam
is het hun doel hier de vinger op te leggen en jou bij te staan in het
behouden van een goede gezondheid.
Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie
over de behandelingen kun je gerust bellen: 010 – 442 35 05.
Marco en Saskia helpen je graag!
“Cessante causa cessat effectus”
(Als de oorzaak ophoudt, houdt ook het gevolg op)